NOS NieuwsAangepast

15 'lone wolves' continu gevolgd

De politie heeft zo'n 300 potentieel gevaarlijke eenlingen in kaart gebracht. Van hen zijn er vijftien zo gevaarlijk dat ze continu in de gaten worden gehouden. Dat blijkt uit informatie van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Na de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn werd besloten tot een proef om potentieel gevaarlijke eenlingen ('lone wolves') op te sporen en aan te pakken. De proef begon in 2011 en heeft twee jaar geduurd.

Rampzalige incidenten

De politie bekeek duizenden dreigmails en andere bedreigingen aan het adres van politici, leden van het Koninklijk Huis en andere prominente Nederlanders. Zo kwamen er 300 individuen in beeld die een gevaar zouden kunnen vormen. Van hen bleven er na nader onderzoek vijftien over die in staat werden geacht rampzalige incidenten te veroorzaken.

Voor alle vijftien is een individueel plan opgesteld. Ze worden permanent gevolgd en op dagen als Koningsdag of 4 en 5 mei vastgezet in de cel of opgenomen in een instelling. Ook worden ze behandeld door psychiaters en andere zorgverleners.

Opstelten vindt de proef zo succesvol dat hij de aanpak structureel wil maken. Hij benadrukt dat maatwerk moet worden geleverd en dat het niet gaat om "generale acties".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl