NOS NieuwsAangepast

Russisch wetsvoorstel: haal kinderen weg bij homo's

Zwaai in de Russische openbare ruimte vooral niet met de regenboogvlag, want dat kan je een straf opleveren. Maar de grens van wat 'homopropaganda' is en wat dus onder de Russische homowet valt, is troebel. Vandaag is in Rusland een wetsvoorstel ingediend dat een concrete uitwerking is van die wet; homoseksuele ouders kan hun recht op ouderschap worden ontnomen.

Het voorstel komt van parlementariër Aleksej Zjoeravljov. Hij wil homoseksuele ouders de ouderlijke macht kunnen ontzeggen. Want zoals de homowet voorschrijft: kinderen moeten worden beschermd tegen een 'niet-traditionele seksuele geaardheid'.

Tot zover ging het er vooral om dat je in de openbare ruimte geen 'homo-propagana' mag bezigen. Zjoeravljov gaat nu dus verder en wil de homowet van de openbare pleinen uitbreiden naar de woonkamer. De regeling zou moeten gelden voor ouderparen waarvan een of beide partners homoseksueel zijn.

In het wetsvoorstel komen de nodige cijfers aan bod. Volgens schattingen van experts is zo'n 5 tot 7 procent van de mensen homoseksueel en tenminste een derde van hen heeft kinderen. Met een bevolking van ruim 140 miljoen mensen, zouden volgens deze berekening miljoenen mensen moeten vrezen voor hun ouderschap.

Kritiek uit het Westen

Vooral vanuit het Westen is er veel kritiek op de homowet. President Obama heeft zich er fel tegen uitgesproken. Onze eigen minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmersmans deed dat ook. En vorige week riep burgemeester van Amsterdam Van der Laan tijdens een manifestatie tegen het Russische homobeleid de regering nog op om een zogeheten staatsklacht in te dienen tegen Rusland. En zo deden meer politici uit westerse landen dat.

Ook buiten de politiek roeren mensen zich. De Britse komiek/schrijver/filosoof Stephen Fry schreef een hartstochtelijk pleidooi om de Spelen in Sotsji te boycotten, Prison Break-acteur Wentworth Miller zegde uit protest het filmfestival van Sint Petersburg af en Madonna en Lady Gaga lieten tijdens hun concerten in Rusland weten bepaald geen prijs te stellen op de homowet.

"Homo's hebben dezelfde rechten"

Onzin, zegt president Poetin. Al die westerse kritiek is bedoeld om Rusland en de Winterspelen in Sotsji in diskrediet te brengen. Dat zei hij gisteren in een interview met AP. Volgens Poetin discrimineert de wet niet en is die alleen bedoeld om minderjarigen te beschermen tegen het propageren van niet-traditionele relaties.

Poetin zei in datzelfde interview dat homo's en lesbiennes in Rusland evenveel rechten hebben als hetero's. Maar als het wetsvoorstel van partijgenoot Zjoeravljov door de Doema wordt goedgekeurd, hoort het opvoeden van kinderen daar in ieder geval niet meer bij.

De Russische homowet is ingewikkeld. Waar ligt precies de grens van wat homopropaganda is? En is de interpretatie van de wet door het Westen niet erg eenzijdig? Onze correspondent David Jan Godfroid schreef vorige maand een weblog. Lees 'm hier.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl