Koning ontvangt droomboek

tijd van publicatie Aangepast

Op Paleis Het Loo heeft koning Willem-Alexander vanmiddag het eerste exemplaar van het boek 'Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning' in ontvangst genomen. Het boek is een nationaal geschenk aan de koning ter ere van zijn inhuldiging op 30 april. In het boek zijn 300 toekomstdromen gebundeld die Nederlanders hebben ingezonden in aanloop naar de inhuldiging.

Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, reikte het boek uit. In zijn toespraak zei hij dat het boek bedoeld is om de koning te inspireren bij de invulling van zijn ambt.

Positief

Maar het boek dient ook als stimulans voor alle Nederlanders om, ondanks de crisis, positief na te denken over de toekomst van ons land. "Dromen heeft een functie. Zonder een droom is er geen hoop. Zonder een ideaalbeeld van de toekomst worden we slaaf van alledag." Volgens Wijers laat het boek zien dat het gevoel van saamhorigheid nog altijd 'springlevend' is.

Koning Willem-Alexander sprak zijn dank uit voor het "prachtige cadeau" en zei te hopen dat veel mensen in Nederland zich door het boek zullen laten inspireren. Bij de uitreiking waren naast koningin Máxima ook enkele tientallen inzenders van dromen aanwezig.

Toekomstdroom

Ruim 6500 mensen stuurden hun toekomstdroom in. Een jury, met daarin onder anderen Caroline Tensen, André van Duin, Giovanni van Bronckhorst en Wendy van Dijk, koos de 300 meest aansprekende wensen. Ze zijn onderverdeeld in acht thema's: Samen, Lach, Kansen, Kunst, Groen, Beweging, Wereld en Elke Dag.

Willem Kruithof droomt bijvoorbeeld over inspirerende ontmoetingsplekken die jongeren en ouderen uitdagen om meer te bewegen. Hij hoopt dat deze sportieve ontmoetingsplekken er voor kunnen zorgen dat de jeugd weer buiten gaat spelen en niet meer zo vaak achter de computer zit. De ontmoetingslekken zorgen niet alleen voor meer beweging, maar ook voor sociale cohesie en leefbaarheid in steden en dorpen.

Ook Ben Visser vindt dat er meer contact tussen mensen moet zijn. Daarom droomt hij over een 'samencoupé' in plaats van een stiltecoupé. "Een plek in de trein waar je niet raar wordt aangekeken als je iemand aanspreekt en waar mensen zitten die daar voor open staan."

Ontwikkeling

Sommige dromen vragen om verdere ontwikkeling. Zo wensen Rosemarie Landman en Astrid van Schaik dat hun project om jongeren uit het voortgezet onderwijs te betrekken bij theater zich verspreidt door heel Nederland. Hun droom is dat elke middelbare school een toneelvoorstelling adopteert. "Zo gaan leerlingen zich echt in het theater interesseren en voorkomen we dat kunst slechts passieve consumptie is".

Hanneke Buijks heeft een groene droom voor heel Nederland. Zij zou graag zien dat alle daken begroeid zijn met planten, zodat er vogels op kunnen broeden en bloemen er kunnen groeien. "Zo kunnen we op drukke dagen tussendoor gemakkelijk ontspannen op een dak, even met de handen in de aarde wroeten of iets plukken."

Pierre Wind hoopt dat in de toekomst op alle scholen voedingslessen worden gegeven, zodat kinderen bewuster leren omgaan met eten.

Ruimte

In het boek is ook ruimte voor het republikeinse geluid. Verschillende inzenders wensen dat de koning aftreedt en dat Nederland een gekozen president krijgt.

Bij het thema 'Lach' dromen inzenders onder andere over Willem-Alexander die zijn baard laat staan en een logeerpartijtje bij de koning thuis. Glenelize Maldonado uit Aruba droomt over een gekkenbekkenwedstrijd op Koningsdag voor alle kinderen.

Imad Haddad wil graag een groot schuifdak over heel Nederland dat dicht kan als het regent. "Dan hoeven we nooit meer te klagen over het slechte weer."

Digitaal

De digitale versie van het droomboek is beschikbaar op www.mijndroomvooronsland.nl. Een gedrukte versie is gratis verkrijgbaar bij de boekhandel. Elk huishouden in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk heeft daarvoor een waardebon ontvangen.

Vanavond zendt de NOS van 19.27 - 19.55 uur op Nederland 1 en nos.nl een extra programma uit, met een verslag van de ceremonie op Het Loo en reportages met droominzenders. De presentatie is in handen van Astrid Kersseboom.

STER Reclame