NOS Nieuws Politiek Aangepast

VVD: geen initiatief grotere coalitie

VVD en PvdA hebben geen initiatief genomen om D66 in het kabinet te halen. Dat zeggen premier Rutte en VVD-fractieleider Zijlstra. Volgens partijleider Rutte zijn er ook geen plannen om het kabinet later nog uit te breiden met andere partijen.

Rutte wilde niet ingaan op gesprekken die in de zomer zijn gevoerd met D66. Dat VVD-fractieleider Zijlstra en zijn D66-collega Pechtold aan het begin van de vakantie met elkaar hebben gesproken, bevestigen verschillende Haagse bronnen.

'Beeld in media'

In die gesprekken zou ook een ministerspost voor D66 aan de orde zijn gekomen, maar wie van de twee daarover is begonnen is onbekend. Bronnen bij de twee partijen spreken elkaar op dit punt tegen.

D66-leider Pechtold beaamt dat hij gesprekken heeft gevoerd met de coalitie, maar hij wil niet ingaan op de vraag of die over kabinetsdeelname gingen. "Ik herken me niet helemaal in het beeld in de media."

Er zou alleen over kabinetsplannen zijn gesproken, zeggen ook andere bronnen. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden om D66 in de Eerste Kamer mee te krijgen op punten als de pensioenen en de kindregelingen.

Opheldering van Rutte

De oppositie in de Tweede Kamer vroeg premier Rutte om opheldering. Maar meer dan een kort briefje waarin hij herhaalt dat het kabinet en de coalitiepartijen geen initiatief hebben genomen kregen ze niet.

PVV-leider Wilders, die de brief had aangevraagd, laat het er verder bij zitten. "Ik hoef geen debat. Rutte zegt dat ze geen initiatief hebben genomen dus het was Pechtold de baantjesjager."

STER reclame