NOS NieuwsAangepast

Grootste huurstijging sinds 1994

De huren zijn dit jaar gemiddeld met 4,7 procent gestegen. De laatste keer dat de huren zo hard stegen, was in 1994. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Normaal gesproken is de maximale huurverhoging gebaseerd op de inflatie van het jaar ervoor, maar bij de jaarlijkse huurverhoging in juli dit jaar telde door de nieuwe regels tegen scheefwonen ook het inkomen van de bewoners mee. Waar tussen 2001 en 2012 de huurstijging gemiddeld 0,3 procentpunt hoger lag dan de inflatie, was dat dit jaar 2,2 procentpunt.

De stijging lag hoger bij sociale verhuurders (5 procent) dan bij particuliere verhuurders (3,7 procent). Sociale huurders met de hoogste inkomens kregen ook te maken met de hoogste stijgingen. Meer dan de helft van hen kreeg in juli te maken met de maximale huurstijging, van 6,5 procent.

Inkomensafhankelijke toeslag

De inkomensafhankelijke toeslag verklaart volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS de stijging: "Zonder extra toeslag was de huurstijging aanzienlijk lager uitgekomen. Dan had het eerder rond de drie procent gezeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl