NOS NieuwsAangepast

Sector: geen poep in het vlees

De organisatie van Nederlandse vleesbedrijven ontkent dat er mest in het vlees terechtkomt. Volgens voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector gelden er in de slachthuizen strenge regels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving daarvan, zei hij in het Radio 1 Journaal.

In een uitzending van Zembla melden keurmeesters morgenavond dat op een groot deel van de in Nederland geslachte dieren poepbacteriën zitten. Volgens een van hen is ongeveer 60 procent van de karkassen besmet.

Darmen

De mest komt op het vlees doordat de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt. Die besmette stukken moeten eigenlijk worden weggesneden, maar om geld te besparen wordt de mest in de praktijk weggespoeld of afgeveegd. Daardoor worden de bacteriën alleen maar verder verspreid over het vlees, zeggen de keurmeesters in de uitzending.

Volgens Goebbels klopt het ook niet dat controleurs van de NVWA worden geïntimideerd in de slachthuizen. Staatssecretaris Dijksma liet gisteren in een reactie op een NVWA-rapport weten dat ze sneller boetes wil opleggen bij dit soort misstanden.

Intimidatie komt volgens Goebbels hooguit incidenteeel voor. "Er geldt een zeer strikt beleid in slachthuizen als het gaat om de omgang met keurmeesters."

Toezicht

Het rapport constateert dat er structurele tekortkomingen zijn bij het toezicht op met name kleine en middelgrote slachthuizen. Bij de meeste gaat het echter goed, zegt Goebbels. "En het is natuurlijk prima als er stevige maatregelen worden genomen in die gevallen waarin het niet goed gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl