NOS NieuwsAangepast

Koning Richard III had wormen

De Engelse koning Richard III had parasieten in zijn buik. Dat concluderen wetenschappers die eitjes van de rondworm hebben gevonden op de plaats waar de darmen van de koning hebben gelegen. Hun onderzoek is deze week gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet.

De rondworm is een parasiet die in de Middeleeuwen veel voorkwam. Tegenwoordig is de worm vooral te vinden in tropisch gebied. De parasiet verspreidt zich via ontlasting en kan zo'n 30 centimeter lang worden.

Weinig last

De wetenschappers onderzochten de grond van het graf van de koning. Op de plaats waar de darmen hadden gelegen werden honderden jaren oude dode eitjes van rondwormen gevonden. Die ontbraken op andere plekken. "De grote hoeveelheid eitjes moet uit zijn darmen komen en niet uit de grond van het graf", zegt onderzoeker Piers Mitchell van de universiteit van Cambridge.

Waarschijnlijk heeft Richard III weinig last gehad van de wormen in zijn buik. Als koning at hij vermoedelijk gevarieerd, waardoor hij van de meeste symptomen, op een droge hoest na, niets heeft gemerkt.

Resten gevonden

Het lichaam van Richard III, koning van 1483 tot 1485, was eeuwenlang vermist. Het was niet bekend waar hij was begraven.

Een jaar geleden werden er menselijke resten gevonden onder een parkeerplaats in de stad Leicester. Uit DNA-onderzoek bleek dat het ging om de overblijfselen van de koning.

Shakespeare

De ontdekking van het graf wordt gezien als een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in de Britse geschiedenis.

Richard III was de laatste Engelse koning van het Huis Plantagenet. Na zijn dood nam Henry VII de troon over, als eerste vorst van de Tudor-dynastie. Shakespeare schreef een toneelstuk over Richard III, waardoor hij, ondanks zijn korte regeerperiode, een bekend historisch figuur werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl