NOS NieuwsAangepast

"Pers negeert lokale politiek"

In kleine gemeenten wordt de politiek amper gevolgd door de journalistiek. Door bezuinigingen hebben regionale media zich teruggetrokken uit de kleine gemeenten en lokale media hebben geen geld om dat gat op te vullen. Dat zegt het Stimuleringsfonds voor de Pers na onderzoek.

In de grotere gemeenten, met meer dan 100.000 inwoners, zijn vaak nog wel verschillende media die nieuws brengen over lokaal beleid. Bij kleinere gemeenten is dat een stuk minder.

Het lokale nieuws komt vooral uit regionale dagbladen, huis-aan-huisbladen en van lokale omroepen. In de "uithoeken" van Nederland spelen lokale omroepen en zelfstandige (lokale) nieuwssites de grootste rol.

Dieptepunt

Bij gemeenten met minder dan 20.000 inwoners is er vrijwel geen online nieuws over lokaal beleid te vinden, schrijven de onderzoekers. Het dieptepunt is volgens hen Delft, waar wel bijna 100.000 mensen wonen, maar waar op het internet nauwelijks nieuws te vinden is over de lokale politiek.

Deze nieuwssites, ook wel hyperlocals genoemd, hadden opvallend veel lokaal nieuws, zeggen de onderzoekers. Er zijn zo'n 350 zelfstandige nieuwssites in de 199 gemeenten. Een flink aantal, schrijven de onderzoekers, maar het is moeilijk om die websites in de lucht te houden.

Het onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Pers is uitgevoerd door Quint Kik en Lammert Landman. Ze deden onderzoek naar de kwaliteit van het nieuws in de regio en analyseerden het online nieuws in tachtig gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl