NOS NieuwsAangepast

Toezicht slachthuizen moet beter

Staatssecretaris Dijksma wil het toezicht op slachterijen drastisch verbeteren. Ze is erg ontevreden over de manier waarop het toezicht nu functioneert, onder meer omdat het toezicht nu onvoldoende sterk staat om te reageren op incidenten.

Dijksma kondigt verder aan dat ze de tarieven die de Voedsel- en Warenautoriteit oplegt aan de bedrijven kostendekkend wil maken.

Ze wil bij misstanden sneller boetes opleggen. Bij intimidatie van bijvoorbeeld controleurs moet het bedrijf direct worden stilgelegd. De staatssecretaris benadrukt dat het goed functioneren van het toezicht van belang is voor de voedselveiligheid, de gezondheid van dieren, het dierenwelzijn en de Nederlandse exportpositie.

Rood vlees

Dijksma reageert op een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarin staat dat er ondanks allerlei eerdere maatregelen structurele tekortkomingen zijn bij het toezicht op met name kleine en middelgrote slachthuizen die zich richten op rood vlees.

Zo worden overtredingen niet altijd onderkend en als ze wel worden geconstateerd, duurt het te lang voordat er wordt ingegrepen. Volgens het rapport zijn er de laatste anderhalf jaar meer bedrijven waar het niet goed is gesteld met het dierenwelzijn.

Mest in vlees

Het VARA-programma Zembla deed een eigen onderzoek naar de Nederlandse vleesindustrie. In de uitzending, die aanstaande donderdag wordt uitgezonden, vertellen vleeskeurmeesters dat op een groot deel van de geslachte dieren mest zit. Ook zeggen ze dat ze hun werk niet goed kunnen doen.

De stukken vlees met mest erop moeten worden weggesneden en vernietigd, omdat darmbacteriën van dieren zeer ziekmakend kunnen zijn. Vaak gebeurt dit echter niet vanwege de kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl