Nokia, van houtpulp tot mobieltje
De Finse telefoonfabrikant Nokia, die grotendeels wordt overgenomen door Microsoft, was ooit de grootste mobieltjesmaker ter wereld, maar kon de opkomst van de smartphone de laatste jaren niet bijbenen.
De Finse zakenman Fredrik Idestam begon in 1865 met een molen voor houtpulp. Hij breidde al snel uit en begon met het maken van rubberproducten in het stadje Nokia. Zijn bedrijf noemde hij naar de plaats in het zuiden van Finland. Na de Tweede Wereldoorlog kocht Nokia een kabelfabriek en ontwikkelde een digitale telefooncentrale. In 1981 kreeg Scandinavië het eerste mobieletelefonienetwerk ter wereld, een kans voor Nokia.
GSM van nog geen kilo
Nokia ontwikkelde in de jaren '80 na een autotelefoon de eerste draadloze en mobiele telefoons. Het bedrijf scoorde met de Mobira Cityman, die 'maar' 800 gram woog. De gsm kostte omgerekend ruim 4500 euro, maar werd meteen een statussymbool voor yuppen, al helemaal toen Sovjetleider Gorbatsjov met het toestel vanuit Helsinki naar een minister in Moskou belde.
Het eerste echte gsm-gesprek voerde de Finse premier Holkeri in 1991. Daarna nam het gebruik van mobiele telefoons wereldwijd een enorme vlucht, onder meer door de introductie van de sms. Nokia was als telefoonfabrikant de onbetwiste nummer 1 en verkocht het bekendste model, de 3310, tussen 2000 en 2003 ruim 125 miljoen keer.
Van de troon gestoten
De laatste jaren kwam Nokia echter in een vrije val, doordat het te laat insprong op de opkomst van de smartphone. Bedrijven als Samsung en Apple stootten Nokia van de troon. Sinds 2012 heeft Samsung het grootste marktaandeel op de mobieltjesmarkt.
Nokia slaagt er niet in die enorme achterstand in te lopen. In juli meldde Nokia dat er in het tweede kwartaal 27 procent minder mobieltjes waren verkocht. De afgelopen 9 kwartalen verloor het concern meer dan 5 miljard euro. In een poging de financiën van Nokia weer op orde te krijgen schrapte het bedrijf in januari 20.000 banen.
Microsoft
Sinds 2011 hebben Nokia en Microsoft al een partnerschap. Het computerbedrijf neemt voor 5,44 miljard euro de belangrijkste onderdelen en de 32.000 werknemers van het Finse bedrijf over, waarschijnlijk vanaf 2014. De Nokia-telefoons blijven voorlopig nog te koop, want Microsoft mag de naam en het logo van Nokia tien jaar gebruiken op de bestaande modellen.