Minister Blok moet een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de feitelijke blootstelling van mensen aan giftige stoffen die bij pur-isolatie vrijkomen. Dat zegt het Meldpunt PUR-slachtoffers in een reactie op het pas verschenen TNO-rapport over pur.

Het rapport beantwoordt niet de vraag hoe het kan dat 500 mensen dezelfde klachten hebben gekregen na pur-isolatie. Het meldpunt zegt dat TNO niet heeft gekeken naar de lichamelijke klachten en naar de omstandigheden waarin de pur is opgespoten.

Luchtmonsters

Het onderzoek van TNO is gedaan in opdracht van NUON en de branchevereniging van pur-fabrikanten NVPU. Het bestond vooral uit het nemen van luchtmonsters. Daarbij werd vastgesteld dat de concentratie van de meeste gevaarlijke stoffen niet te hoog is.

Maar een oorzakelijk verband tussen de pur-isolatie en de gezondheidsklachten kon niet worden uitgesloten. Minister Blok eist dan ook strengere veiligheidsmaatregelen van de isoleer-bedrijven.

Gezondheidsproblemen

In een enquête van het meldpunt onder enkele tientallen slachtoffers blijkt dat binnen een week na de isolatiewerkzaamheden bijna veertig procent van de klagers gezondheidsproblemen kreeg. Meer dan de helft van de respondenten heeft problemen met de luchtwegen, slijmvliezen en de huid. De klachten verminderen meestal als ze langere tijd niet thuis zijn.

In totaal heeft het Meldpunt PUR-slachtoffers nu 183 meldingen van gezondheidsklachten die in verband worden gebracht met pur: 165 huishoudens en 15 medewerkers uit de isolatie- of pur-branche. In totaal gaat het om ongeveer 500 mensen.

STER reclame