NOS NieuwsAangepast

Weduwen Indië niet naar Jakarta

De tien 'weduwen van Zuid-Sulawesi' reizen niet naar Jakarta om aanwezig te zijn bij de excuses die Nederland wil maken voor de executies van hun echtgenoten in voormalig Nederlands-Indië. Ze willen dat de ambassadeur de excuses aanbiedt op Zuid-Sulawesi.

Vorige maand maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat de vrouwen ieder 20.000 euro schadevergoeding krijgen en een mondeling excuus namens de Nederlandse regering van de ambassadeur in Indonesië. Dat zou op 12 september gebeuren in Jakarta.

'Te oud om te reizen'

Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld zijn de vrouwen te oud om te reizen. Ze zijn allemaal tussen de 90 en 100 jaar, staat in een brief aan de landsadvocaat.

"Het zou niet goed te begrijpen zijn dat zij naar de ambassadeur moeten reizen en de ambassadeur niet naar hen. Het ligt ook in de aard van het maken van excuus besloten dat je naar iemand toegaat", schrijft ze.

Premier Rutte zei vrijdag dat Nederland excuses zal aanbieden voor specifieke gevallen van standrechtelijke executies destijds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl