In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond komt de PvdA uit op 12 zetels. Nog nooit scoorden de sociaal-democraten bij De Hond zo laag.

Net als de PvdA wordt de VVD een zetel lager gepeild dan vorige week. De regeringscoalitie komt bij De Hond uit op 32 zetels. Dat zijn er 47 minder dan ze nu hebben in de Tweede Kamer.

Evenals vorige week is de PVV de grootste partij in de peiling van de Hond (.pdf), met 31 zetels. De SP blijft tweede.

Vertrouwen

De Hond heeft verder het vertrouwen gemeten dat de kiezer heeft in de fractievoorzitters. Niemand scoort hoger dan een 5. PvdA-leider Samsom haalt een 3,9.

Deze week kwam de PvdA in het nieuws door het plotselinge vertrek van Myrthe Hilkens. Zij is het tweede Kamerlid in korte tijd dat de PvdA-fractie heeft verlaten uit onvrede met de gang van zaken binnen de fractie.

De Hond heeft overigens niet gemeten of deze stap van invloed is geweest op de slechte score van de PvdA in deze peiling.

Foutmarge

Alle politieke peilingen hebben een foutmarge van zeker twee zetels naar boven of naar beneden. Dat betekent dat als een partij in een peiling tien zetels haalt, het werkelijke aantal waarschijnlijk tussen de acht en twaalf ligt.

STER reclame