NOS NieuwsAangepast

Obama wil fiat Congres voor aanval

President Obama vindt dat de Verenigde Staten militair moeten ingrijpen in Syrië, en gaat daarvoor steun zoeken bij het Amerikaanse Congres. Het Congres zal stemmen over militair ingrijpen.

Obama zei in een toespraak dat hij ook zonder toestemming een aanval kan starten, maar hij wil dat erover gedebatteerd wordt. De president heeft gesproken met de vier leiders van het Congres. Zodra het Congres weer bij elkaar komt, volgt een debat en een stemming.

Bedreiging

Volgens Obama heeft de Syrische president Assad vorige week de ergste chemische aanval van de 21ste eeuw uitgevoerd. Bij de gifaantal in een buitenwijk van Damascus kwamen veel mensen om het leven. Een officieel dodental is niet bekend, maar volgens de VS kwamen meer dan 1400 mensen om het leven.

Obama zei dat de aanval een bedreiging is voor de nationale veiligheid en dat de Verenigde Staten niet kunnen negeren wat er is gebeurd.

De president wil geen grote oorlog beginnen, zoals eerder in Irak en Afghanistan. Er worden dan ook geen grondtroepen ingezet. Volgens Obama zijn de Amerikaanse militairen paraat om in te grijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl