De excuses van Nederland aan weduwen van mannen die omkwamen bij de executies in Indonesië, zijn een stap in de goede richting. Dat zegt voorzitter Jeffry Pondaag van de stichting Comité Nederlandse Ereschulden.

Gisteren maakte het kabinet bekend dat aan weduwen excuses worden aangeboden en dat zij een schadevergoeding van 20.000 euro krijgen. Eerder kreeg een aantal weduwen van mannen die omkwamen bij executies in Rawagede en op Zuid-Sulawesi een schadevergoeding. Vrouwen die hun man hebben verloren bij gelijke gevallen krijgen nu ook excuses en een schadevergoeding.

Retourtje

Volgens Pondaag is het jammer dat de excuses van de ambassadeur komen en niet van de minister van Buitenlandse Zaken of de premier. De ambassadeur zal op 12 september in Jakarta namens Nederland excuses aanbieden.

Over de locatie is Pondaag ook niet te spreken. "Een retourtje Jakarta - Zuid-Sulawesi kost 100 euro. Als je waarden en normen hebt en een beetje fatsoen, dan ga je naar de ouderen", zegt hij.

Paar weken

Volgens correspondent Michel Maas vinden veel Indonesiërs dat de excuses niet van de ambassadeur, maar van premier Rutte moeten komen, vooral omdat Rutte begin november in Jakarta is. Rutte liet gisteren weten dat de excuses zo belangrijk zijn dat die snel moeten worden aangeboden. Daarom wil hij dat de ambassadeur de excuses aanbiedt op 12 september.

In Indonesië zijn ze het daar niet mee eens, zegt Maas. "Hier leeft meer het gevoel van: het is de ambassadeur maar." Bovendien zouden veel Indonesiërs vinden dat er niet veel haast meer is. "Die paar weken hadden er nog wel bij gekund", aldus Maas.

STER reclame