NOS NieuwsAangepast

"Sobere gevangenis onverantwoord"

Het plan van het kabinet om het gevangenisregime te versoberen is ingrijpend en onverantwoord. Dat vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Staatssecretaris Teeven is van plan om gedetineerden in een sober regime onder te brengen en ze privileges te laten verdienen. Hij hoopt daarmee goed gedrag stimuleren. Maar volgens de Raad "kan een normaal mens niet aan de eisen voldoen en zal het grootste deel van de gevangenen de hele straf in het sobere regime blijven".

Alle gevangenen komen straks eerst in een sober regime. Gedetineerden die niet werken zitten twintig uur per dag in hun cel en er is geen avond- en weekendprogramma. Na zes weken goed gedrag mag een gedetineerde deelnemen aan activiteiten van het plusprogramma.

Cursussen

Gedetineerden mogen dan bijvoorbeeld een cursus lassen volgen of het theorie-examen halen voor hun rijbewijs. Ook een cursus omgaan met agressie of hulp bij het afkicken moeten ze eerst verdienen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een computer om een huis te zoeken of om te solliciteren.

Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing is het nieuwe systeem te streng en zullen de meeste gevangenen zich niet meer bezighouden met de verandering van hun gedrag of met een soepele terugkeer in de maatschappij. Meer dan de helft van de gedetineerden zit een korte straf uit en komt niet toe aan het plusprogramma.

Verstandelijke beperking

De Raad vraagt ook aandacht voor gedetineerden met een verstandelijke beperking. 15 tot 25 procent van de gedetineerden is niet slim of vaardig genoeg om aan de eisen te voldoen. Ook drugsverslaafden blijven in het sobere regime en hebben dus geen toegang tot afkickprogramma's.

Volgens de Raad zijn de plannen van het kabinet in strijd met de Nederlandse wet en internationale richtlijnen. Staatssecretaris Teeven heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl