NOS NieuwsAangepast

Inspire2Live-geld niet naar research

De stichting Inspire2Live, een spin-off van Alpe d'HuZes, heeft de afgelopen jaren amper geld uitgegeven aan kankeronderzoek. Er ging vooral geld naar management fees en reis- en verblijfskosten. Dat heeft Nieuwsuur uitgezocht.

Inspire2Live beschikt over 5 miljoen euro, uit het Alpe d'HuZes-fonds van KWF Kankerbestrijding. Op dit moment is daarvan 1,6 miljoen uitgegeven. Slechts 200.000 euro is besteed aan wetenschappelijk onderzoek, de overige 1,4 miljoen ging vooral naar management fees (ruim 600.000 euro), reizen en congressen.

Ophef

Verleden week ontstond ophef toen bleek dat toenmalig voorzitter van Alpe d'HuZes, Coen van Veenendaal, in 2010 en 2011 betaald is met geld uit het fonds van Alpe d'HuZes. Het gaat in totaal om ruim twee ton. Dit terwijl Alpe d'HuZes zich laat voorstaan op een strikt anti-strijkstokbeleid.

Alpe d'HuZes-oprichters Peter Kapitein en Coen van Veenendaal zijn in 2010 begonnen met Inspire2Live om internationaal geld op te halen voor de beste kankeronderzoekers ter wereld. Kapitein erkent in Nieuwsuur dat daar niets van terecht is gekomen: er is geen euro opgehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl