PvdA-leider Samsom spreekt berichten tegen dat het binnen zijn fractie rommelt. Bij een deel van de PvdA-Kamerleden zou onvrede bestaan over de compromissen met de VVD.

De Telegraaf sprak vanochtend van kadaverdiscipline, maar Samsom neemt daar afstand van. "Ik discussieer elke dinsdag met de fractie en dat heeft weinig te maken met kadaverdiscipline," zei hij tegen de NOS.

Idealen

De PvdA-voorman denkt niet dat er na Désirée Bonis en Myrthe Hilkens nog meer fractieleden uit onvrede zullen opstappen. Die twee Kamerleden lieten weten dat zij hun idealen niet kunnen waarmaken in Den Haag.

De PvdA registreert fractievergaderingen op band. Volgens Samsom gebeurt dat niet om Kamerleden later te intimideren, maar om later terug te kunnen luisteren hoe over iets is gepraat en wat de context was van een besluit. Hij benadrukt dat dat al jaren gebeurt bij de PvdA en dat bijvoorbeeld de commissie-Davids van de opnamen gebruik heeft gemaakt.

Ruimte voor discussie

Een aantal PvdA'ers vertelt desgevraagd dat sommige Kamerleden moeite hebben met het regeerakkoord, maar dat ook zij zich niet in het verhaal over een kadaverdiscipline herkennen. Ze zeggen dat er wel degelijk ruimte is voor discussie.

Volgens de gesproken fractieleden worden zij soms inderdaad geconfronteerd met bandopnamen van fractievergaderingen. "Niet als machtsmiddel, maar dat kan misschien wel zo ervaren worden als je iets niet goed hebt aangepakt."

Premier Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat hij groot vertrouwen heeft in de leider van de PvdA en dat hij de kwestie bij diens partij laat. "Ik geloof dat ik hem het meest help door zo min mogelijk te zeggen."

STER reclame