NOS NieuwsAangepast

Chef wil spreeuw op het menu

Chef-kok Arjan Smit van restaurant De Pronckheer in Cothen zet zijn lobby om spreeuw op het menu te krijgen door. Hij serveerde de wilde vogel enkele weken, maar moest daarmee ophouden omdat hij geen ontheffing had.

De Pronckheer serveert gerechten met producten uit de regio. De spreeuwen zijn geschoten in de kersenboomgaard naast het restaurant. "Daar veroorzaken ze veel schade en mogen ze met ontheffing van de gemeente bejaagd worden. Ik vind het dieronwaardig dat ze vervolgens weggegooid worden. En voor de duidelijkheid: ik geef de jager geen opdracht ze te schieten voor mij."

Wildsmaak

De Partij voor de Dieren stelde Kamervragen over de spreeuw op het menu. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) antwoordde dat de spreeuw alleen met een ontheffing op de menukaart kan. Smit wil die ontheffing alsnog krijgen. Hij zegt dat hij daarbij steun krijgt van de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandel en van Koninklijke Horeca Nederland.

Smit heeft al een paar recepten geprobeerd met spreeuw. "Hij heeft een echte wildsmaak, een beetje zoals patrijs. Zeker met kersen combineert de spreeuw goed." Ook voor het serveren van muskusratten en kraaien zou er wat hem betreft een ontheffing moeten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl