NOS NieuwsAangepast

Kerry belt Timmermans pas vrijdag

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken praat pas vrijdag met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over mogelijk militair ingrijpen in Syrië. Het gesprek zou donderdagavond zijn, maar is op verzoek van de Amerikanen uitgesteld naar vrijdagmiddag. Dat is gebeurd om "agenda-technische redenen".

Het initiatief voor het gesprek kwam van Kerry. Timmermans noemt het een positief signaal dat de Amerikanen contact zoeken over Syrië. "De Amerikanen zijn heel stellig over hun positie. Ik zal tegen hem zeggen: als je wilt dat wij serieus kijken naar jullie positie, dan zou je ons enorm helpen als je de informatie die jullie hebben met ons deelt. Dan kunnen we zelfstandig een oordeel vellen over wie hier schuldig is."

Irak

Timmermans zegt dat bij hem, net als bij veel anderen, de ervaringen in Irak een grote rol spelen. Toen werd besloten tot een inval op basis van vermeend bewijs.

Timmermans wil dan ook dat eerst onomstotelijk wordt vastgesteld dat het regime verantwoordelijk is. Daarvoor moet eerst vastgesteld worden dat er gifgas gebruikt is, en vervolgens door wie dat gedaan is.

Gevolgen

Als de Syrische regering verantwoordelijk blijkt voor de chemische aanval, is dat volgens de minister een oorlogsmisdaad die niet zonder gevolgen mag blijven.

Welke gevolgen dat zijn, zal in overleg met de bondgenoten beslist moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl