NOS NieuwsAangepast

OM blijft beelden vrijgeven

Het Openbaar Ministerie is niet van plan minder vaak beelden vrij te geven van misdrijven. Volgens landelijk persofficier Ernst Pols is het opsporingsmiddel daarvoor "veel te effectief".

Gisteren legde de rechter de verdachten van de gefilmde mishandeling in Eindhoven lagere straffen op omdat hun privacy was geschonden. De rechtbank stelde in het vonnis dat het OM niet de juiste afweging heeft gemaakt bij het vrijgeven van de beelden en dat daardoor de rechten van de verdachten waren geschaad.

Bezwaren

Volgens Pols zullen, ondanks de bezwaren van de rechtbank, ook in de toekomst bewegende beelden worden vrijgegeven van verdachten. "Het is ook wat de samenleving van ons vraagt. Als de beelden er zijn, laat burgers dan meehelpen bij de opsporing van strafbare feiten."

De rechtbank verwijt het OM dat het de eigen regels over het vrijgeven van beelden niet heeft gevolgd. Pols is het daar niet mee eens. "Wij hebben geen fouten gemaakt. Wij vinden dat de belangenafweging wel op een juiste manier heeft plaatsgevonden."

"We hebben ons afgevraagd of we het zelfde resultaat zouden krijgen met minder ingrijpende opsporingsmethoden en kwamen tot de conclusie dat dat niet kon."

Ophef

"Het is alleen nu moeilijker om in te schatten wat het effect van het vrijgeven van de beelden is.", zegt Pols. "Deze keer gingen ze de sociale media over en ontstond er veel ophef. Twee weken later hadden we ongeveer dezelfde zaak aan de orde en daar is helemaal geen commotie over ontstaan."

Volgens de rechter had het OM er ook voor kunnen kiezen om 'stills' van de verdachten te tonen in plaats van de hele video. Ook daar is Pols het niet mee eens. "Onze ervaring is dat naarmate de beelden intenser en ingrijpender zijn de bereidheid bij het publiek groter is om ons te helpen. Dat mag, wat mij betreft, ook een rol spelen bij de afweging."

Het OM kondigde gisteren al aan in hoger beroep te gaan tegen de lagere straffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl