NOS NieuwsAangepast

Berlusconi stapt naar Europese hof

De Italiaanse oud-premier Berlusconi vecht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens de wet aan op grond waarvan hij is veroordeeld voor belastingfraude. Het is juridisch de laatste mogelijkheid van Berlusconi om zijn straf aan te vechten.

De oud-premier werd begin deze maand door de hoogste Italiaanse rechter veroordeeld tot vier jaar cel in de Mediaset-zaak. Het Hof van Cassatie oordeelde dat het bedrijf van Berlusconi bij de aankoop van filmrechten de belastingen heeft ontdoken en zwart geld heeft witgewassen.

Wetgeving

Berlusconi zal zich bij het hof in Straatsburg beroepen op artikel 7 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin staat dat er pas straf kan worden opgelegd als iets wettelijk niet is toegestaan. Volgens de Italiaanse oud-premier is de veroordeling gebaseerd op wetgeving uit december 2012 die nog niet bestond toen de fraude zou zijn gepleegd. Berlusconi zegt dat de fraude eerder plaatsvond dan de wet in werking trad.

Zeer waarschijnlijk hoeft Berlusconi sowieso niet de gevangenis in. Door een amnestiewet kan de straf van vier jaar cel worden teruggebracht naar een jaar. Bovendien kan de 76-jarige mediamagnaat zich beroepen op een wet waardoor veroordeelden van 70 jaar of ouder in Italië hun straf kunnen laten omzetten tot huisarrest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl