NOS NieuwsAangepast

Brief van Greenpeace aan Lavrov

Greenpeace vraagt in een brief aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken ongestoord te mogen protesteren in de Karazee. De actiegroep vindt dat Rusland het internationale zeerecht heeft geschonden.

Greenpeace wil in het gebied de gevaren van olieboringen in kaart brengen. De actiegroep schrijft dat ze drie keer toegang heeft gevraagd. Die toegang werd door de Russische autoriteiten om technische redenen geweigerd: de ijsbreker zou niet bestand zijn tegen het ijs.

Vreedzaam

De actiegroep besloot toch met de Arctic Sunrise het gebied in te varen. Het schip verliet de regio weer nadat de Russen volgens de actievoerders met geweld dreigden als inspecteurs niet aan boord werden gelaten.

De Russen noemden de Greenpeace-actie "uitlokking". Greenpeace bestrijdt dat. De actievoerders wilden naar eigen zeggen vreedzaam protesteren tegen proefboringen door Rosneft en ExxonMobil

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russen gevraagd de weigering te heroverwegen. Het schip vaart onder Nederlandse vlag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl