NOS NieuwsAangepast

Milieuclubs uit overleg tunnel

Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland stappen uit het overleg over de omstreden Blankenburgtunnel. De organisaties vinden dat de overheid te weinig doet om de weg in te passen in het landschap.

Het kabinet besloot in 2011 tot de aanleg van de Blankenburgtunnel. De toltunnel verbindt de A15 en A20 onder de Nieuwe Waterweg bij Vlaardingen. Daarbij doorkruist het natuur- en recreatiegebied Midden-Delfland.

Geen eer

De milieuorganisaties zijn tegenstander van de nieuwe tunnel, maar spraken de afgelopen maanden toch mee over inpassing van de tunnel in het natuurgebied. De onderhandelaars vinden de houding van de overheid teleurstellend.

Volgens Toine Cooijmans van Natuurmonumenten is het beschikbare budget veel te laag: "Er komt een tunnel van 1,1 miljard euro in het kwetsbare landschap van Midden-Delfland, en die zou met 25 miljoen euro ingepast moeten worden in het landschap. Dat is onmogelijk." Voor de organisaties is er "geen eer aan te behalen", en dus hebben ze besloten uit het overleg te stappen.

Andere variant

De keuze voor de Blankenburgtunnel was omstreden. Tegenstanders zagen liever een keuze voor een andere variant, de westelijker gelegen Oranjetunnel. De bouw van de tunnel moet in 2015 beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl