NOS NieuwsAangepast

Lagere straf Eindhoven om beelden

De verdachten van de gefilmde mishandeling in Eindhoven hebben lagere straffen gekregen dan was geëist. De rechtbank in Den Bosch heeft dat besloten omdat beelden van het incident te zien waren op tv en sociale media. Daarmee is de privacy van de verdachten geschaad, oordeelt de rechtbank. Daarom is een korting van twee maanden toegepast.

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de strafkorting en gaat in hoger beroep tegen de straffen van de belangrijkste twee verdachten, Brent L. en Tom K. De officier van justitie is het daarnaast niet eens met de hoogte van hun straf.

Explosie van geweld

Hoofdverdachte Brent L. kreeg tien maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan vier maanden voorwaardelijk, vanwege poging tot doodslag. Tegen hem was twee jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De rechter zei dat vooral Brent L. en Tom K., aan de mishandeling deelnamen. Hij sprak van "een explosie van geweld". Ze hebben wel achteraf verklaard dat ze spijt hebben van hun daden. K. kreeg zes maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk, eveneens vanwege poging tot doodslag.

Privacy geschonden

Bij elkaar acht tieners mishandelden op 4 januari in Eindhoven een 22-jarige man uit Oirschot. Hij werd onder meer tegen zijn hoofd geschopt terwijl hij op de grond lag.

De mishandeling werd vastgelegd door beveiligingscamera's. Beelden zijn later uitgezonden door Omroep Brabant en verspreid via sociale media. Daarmee is volgens de rechter de privacy van de verdachten geschonden. Ze zijn hun werk en hun opleiding kwijtgeraakt en ze zijn bedreigd nadat de beelden waren uitgezonden.

Spijt betuigd

Een derde verdachte, Brett S. kreeg twee maanden gevangenisstraf wegens openlijke geweldpleging. Dat ook hij spijt heeft betuigd, werkte volgens de rechter in zijn voordeel.

Eén verdachte, Stefano B., werd vrijgesproken omdat hij volgens de rechter nauwelijks aan de mishandeling had meegedaan.

Van de acht betrokkenen worden er twee in België berecht, waar ze wonen. Twee zijn er niet vervolgd, omdat ze niet aan de mishandeling hebben deelgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl