NOS NieuwsAangepast

Nationale hypotheekbank in wording

Als het aan het kabinet en pensioenfondsen en verzekeraars ligt komt er binnenkort een nationale hypotheekbank. Dat melden ingewijden, al benadrukken ze ook dat er nog knopen moeten worden doorgehakt. Minister Dijsselbloem zei dat het nog niet definitief is dat de de bank er komt, maar "we zitten in een tempo waarin het snel gaat komen".

Banken brengen in die bank, die de naam Nationaal Hypotheek Instituut (NHI) krijgt, een deel van hun hypotheken onder en daarin kunnen pensioenfondsen en verzekeraars beleggen. De staat staat garant voor deze hypotheekbeleggingen. Na een half jaar praten en onderhandelen zijn pensioenfondsen, verzekeraars en kabinet het nu zo goed als eens geworden.

'Oranje' oplossing

Rabobank-topman Moerland hintte vorig jaar al op een dergelijke 'oranje' oplossing voor de hypotheekmarkt', waarbij banken en pensioenfondsen de handen ineen zouden moeten slaan.

In het NHI zouden voor tientallen miljarden euro's aan hypotheken ondergebracht moeten worden. De totale hypotheekportfeuille bij banken bedraagt circa 600 miljard euro. Doordat banken een deel van die financieringslast afstoten wordt hun balans sterker, krijgen ze meer lucht in hun financiering en zou de hypotheekrente kunnen dalen.

Staatsgarantie

Naar verluidt heeft het ministerie van Financiën vooral moeite gehad hebben met het verlenen van een staatsgarantie op de hypotheken. Bij aflossingsproblemen wordt het risico namelijk afgewenteld op de staat. Bovendien is Den Haag huiverig om van Brussel het verwijt te krijgen dat er sprake is van staatssteun.

Haagse bronnen zeggen dat er behalve een Hypotheek Instituut ook een bredere "Nationale Investeringsinstelling" in de maak is. Die zou het aantrekkelijker moeten maken voor particiere beleggers om te investeren in projecten waar ze tot nu toe weinig belangstelling voor hebben.

'Meer maatschappelijke investeringen'

Ook Dijsselbloem benadrukte dat pensioenfondsen meer moeten doen aan maatschappelijke investeringen. "Je moet ook denken aan energieprojecten en projecten op het terrein van de infrastructuur", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl