NOS NieuwsAangepast

"VS niet uit op val Assad"

Een Amerikaanse vergelding voor de gifgasaanval in Syrië is niet bedoeld om president Assad ten val te brengen. Het gaat erom dat er een antwoord komt op de schending van het internationale verbod op het gebruik van chemische wapens, zei Witte Huiswoordvoerder Jay Carney vanavond.

De Britse premier Cameron liet zich in gelijke bewoordingen uit. "Het gaat over chemische wapens. Het gebruik daarvan is verkeerd en de wereld behoort niet werkloos toe te kijken", zei hij.

Krachtig

President Obama sprak vandaag met de Canadese premier Harper. Ook die vindt dat de wereld snel, krachtig en effectief op de gebeurtenissen in Damascus moet reageren.

Hoe de vergeldingsmaatregelen eruit zullen zien, staat nog niet vast. President Obama heeft nog geen besluit genomen, zei Carney. Amerikaanse media schrijven dat de aanval kort, maar krachtig zal zijn.

Symptomen

Het Witte Huis publiceert vermoedelijk nog deze week een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de gifgasaanval van 21 augustus, op een buitenwijk van Damascus. De schattingen over het aantal doden variëren van enkele honderden tot meer dan duizend.

Of er werkelijk gifgas werd gebruikt, staat niet onomstotelijk vast. Een onderzoekscommissie van de VN doet onderzoek, maar deskundigen erkennen dat de slachtoffers de symptomen vertoonden.

Opdracht

Het Duitse blad Focus meldde zondag dat de Israëlische militaire inlichtingendienst hoge Syrische militairen afluistert. Uit afgeluisterde gesprekken zou "eenduidig" blijken dat de Syrische regering opdracht voor de gifgasaanval heeft gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl