NOS NieuwsAangepast

Akte van Abdicatie terug in Archief

Door verslaggever Pauline Broekema

De Akte van Abdicatie waarmee koningin Beatrix afstand nam van de troon is opgenomen in het Nationaal Archief. Samen met de drie eerdere Akten van Abdicatie en de grondwet van 1814 behoort deze nieuwe akte nu tot de topstukken van het archief in Den Haag.

Het document dat o.a. Beatrix en Willem-Alexander op 30 april ondertekenden, is weer terug in het Nationaal Archief, nadat het werd tentoongesteld in de Nieuwe Kerk. Het publiek kan de vier akten ook zien op de site van het Archief.

Making-of

Voor het eerst heeft het Archief vastgelegd hoe de Akte van Abdicatie is gemaakt, inclusief de vervaardiging van het grootzegel.

Het document en de opbergcassette werden geproduceerd door Joh. Enschedé. Dit keer was het ontwerp van Jaap Drupsteen.

'Stuk van het jaar'

Anders dan bij de eerdere akten zijn de letters niet direct op het perkament aangebracht. De handgeschreven letters zijn gedigitaliseerd en daarna zijn de gekalligrafeerde letters via zeefdruk overgezet op het perkament. Zo kon, volgens de firma Enschedé, een nauwkeurigheid worden bereikt die in 1948 en zelfs in 1980 onmogelijk was.

Het Nationaal Archief heeft overigens besloten de Akte van Abdicatie dit jaar in te sturen voor de verkiezing van het 'Stuk van het Jaar'. Een landelijke verkiezing, georganiseerd door de belangrijkste archieven in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl