NOS NieuwsAangepast

"VS bereidt actie tegen Syrië voor"

De Verenigde Staten zijn duidelijk bezig met een diplomatiek offensief in een poging steun te krijgen voor een aanval op Syrië. Dat zegt Bertus Hendriks, Midden-Oostendeskundige van instituut Clingendael.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gezegd dat de VS vastbesloten is om de verantwoordelijken voor de gifgasaanval in Syrië te straffen. Volgens hem staat vast dat het Syrische regime gifgas heeft ingezet tegen de eigen burgers.

Bewijs voor gifgasaanvallen

Hendriks denkt dat de VS inderdaad bewijs heeft voor gifgasaanvallen door het regime. De VS zou niet zomaar zulke stevige woorden gebruiken want president Obama zit eigenlijk niet te wachten op een nieuwe oorlog, zei Hendriks in het NOS Radio 1 Journaal.

Het ziet ernaar uit dat de de VN-Veiligheidsraad een aanval op Syrië niet steunt, omdat Rusland en China dwarsliggen. Daarom proberen de Amerikanen steun te krijgen van allerlei afzonderlijke landen, denkt Hendriks.

Flinke kritiek

Hij verwacht dat de VS probeert om ook steun te krijgen van de Arabische Liga. Die is verdeeld over de kwestie maar een grote meerderheid van de leden had de afgelopen jaren wel flinke kritiek op Syrië.

Als Syrië wordt aangevallen, dan opent het land zelf mogelijk de aanval op Israël. Dat deed Saddam Hoessein ook, toen president Bush senior Irak aanviel, aldus de Midden-Oostendeskundige.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl