NOS NieuwsAangepast

KWF wist van omstreden facturen

KWF Kankerbestrijding wist al in 2011 dat toenmalig Alpe d'Huzesvoorzitter Coen van Veenendaal zichzelf betaalde met geld uit het fonds van Alpe d'Huzes. KWF was niet in de positie om daar iets aan te doen, zegt een woordvoerder.

Van Veenendaal vroeg in 2010 met een andere stichting die hij had opgericht, Inspire 2 Live, onderzoeksgeld aan bij Alpe d'Huzes. De aanvraag, van zo'n 3 miljoen euro, werd goedgekeurd door KWF.

Managementadvies

Vervolgens gebruikte Van Veenendaal een deel van dat geld om zichzelf te betalen. Hij gaf managementadvies aan Inspire 2 Live, en factureerde daar zo'n twee ton voor.

KWF had daar niets over te zeggen, zegt de woordvoerder. "Inspire 2 Live reserveerde in de aanvraag zeven ton voor management- en organisatiekosten. Wie daarvoor wordt ingehuurd, daar gaan wij niet over."

In gesprek

Op een gegeven moment kwam KWF erachter dat Van Veenendaal zelf grote bedragen factureerde. Wanneer dat precies was, weet de woordvoerder niet meer. "Wij hebben 400 projecten lopen. Op enig moment hoor je dat het om Van Veenendaal gaat."

KWF benadrukt dat het formeel niets kon doen, maar de stichting is wel met Van Veenendaal in gesprek gegaan. "We hebben wel gezegd: jongens, is dit nou handig," aldus de woordvoerder. Dat heeft er volgens hem toe geleid dat Van Veenendaal in 2012 niets meer gedeclareerd heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl