NOS NieuwsAangepast

Antwerpen werft Nederlandse leraar

Antwerpen gaat leerkrachten werven over de grens. De stad hoopt dat Nederlanders in België het grote aantal vacatures op scholen willen opvullen.

Antwerpen kampt met een lerarentekort, dat op korte termijn lastig lijkt op te lossen. De stad heeft naar verwachting in 2020 bijna 3500 vacatures in het onderwijs, terwijl er op dat moment maar 1800 nieuwe leraren klaar zijn met hun opleiding.

Basisonderwijs

Vooral in het basisonderwijs zijn grote tekorten. Dat heeft te maken met het grote aantal kinderen dat in de stad wordt geboren, maar ook met het aantal docenten dat komende jaren met pensioen gaat. Ook elders in Vlaanderen ontstaan vacatures.

Daarom gaat Antwerpen nu in Nederland kijken. Hier studeren ieder jaar juist te veel leerkrachten af. Vooral veel jonge leerkrachten zitten zonder werk. Op 8 oktober organiseert Antwerpen een voorlichtingsdag, waarop Nederlandse leerkrachten worden rondgeleid op Vlaamse scholen.

Nederlanders kiezen niet uit zichzelf voor een onderwijscarrière in het buitenland. Koudwatervrees, zegt het hoofd van de lerarenopleiding van de Avans-hogeschool in Breda in de Vlaamse krant De Morgen. "De landsgrens is toch meteen een culturele barrière."

Bijgeschoold

Antwerpen heeft contact met een aantal Nederlandse hogescholen. De Nederlanders moeten wel worden bijgeschoold als ze in België aan de slag willen. Ze moeten bijvoorbeeld Frans leren, en meer kennis krijgen van de topografie van België.

Ook moet een aantal vooroordelen uit de weg worden geruimd, zegt de coördinator lerarentekort bij de stad Antwerpen. Zo denken veel Nederlanders onterecht dat ze in België minder gaan verdienen. "Andersom zijn er vooroordelen over de kwaliteit van de Nederlandse leerkrachten. Ook die zijn ongegrond."

'Jammerlijk'

De onderwijsbond Aob vindt het "heel jammerlijk voor Nederland" als veel jonge docenten inderdaad naar België vertrekken. In 2016/2017 zijn er in Nederland weer veel docenten nodig, omdat dan veel oudere leraren met pensioen gaan. De bond hoopt dat leraren die naar Antwerpen zijn gegaan, tegen die tijd ook weer terug willen naar het Nederlandse onderwijs.

Volgens de bond zitten nu ruim 14.000 leraren zonder werk en komen er binnenkort nog 3000 bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl