Voor het eerst in 12 jaar stijgen de inkomsten van Nederlandse platenmaatschappijen. Door de populariteit van streaming-diensten, zoals Spotify en Deezer, is er een einde gekomen aan de inkomstendaling, meldt de brancheorganisatie van de entertainment-industrie, de NVPI.

Sinds begin deze eeuw verdient de muziekindustrie ieder jaar minder aan het uitgeven van muziek. Oorzaak was dat steeds meer mensen zonder te betalen hun muziek van internet downloadden.

CD-verkoop

Vorig jaar toonde de wereldwijde muziekmarkt al de eerste tekenen van herstel. Nu is de kentering ook in Nederland zichtbaar. Het afgelopen halfjaar werd er 58 miljoen euro binnengehaald met de uitgifte van muziek. Dat is een stijging van 1,9 procent vergeleken met de eerste helft van 2012.

Tot juli stegen de inkomsten uit streaming-diensten met 131 procent, naar 15,7 miljoen euro. Hoewel de cd-verkoop daalt, is die nog altijd de belangrijkste inkomstenbron voor platenmaatschappijen.

De Nederlandse muziekindustrie is nog ver verwijderd van het oude niveau. Volgens de branche-organisatie werd er begin deze eeuw nog 2,5 keer meer verdiend met de uitgifte van muziek dan nu.

STER reclame