NOS NieuwsAangepast

Vrouw als SGP-kandidaat aanvaard

De SGP heeft voor het eerst een vrouwelijke verkiezingskandidaat. De kiesvereniging in Vlissingen heeft Lilian Janse (40) geaccepteerd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. De stemverhouding was 23 voor en 14 tegen.

Janse was de enige kandidaat. Zij stelde zich beschikbaar nadat zes mannen nee hadden gezegd. "Als de mannen de verantwoordelijkheid niet nemen, moet je niet zeuren als er een vrouw komt die het wil en het kan", zei Janse.

Zondagsrust

Janse zei na haar uitverkiezing dat ze signalen heeft dat in meer kieskringen vrouwen lijsttrekker voor de SGP willen worden. Ook sluit ze niet uit dat er meer SGP-vrouwen op de lijst in Vlissingen komen. Verder zei ze dat ze verwacht dat door haar meer vrouwen - ook van buiten de traditionele SGP-kring - op de partij zullen stemmen. In haar standpunten wijkt ze niet af van de partijlijn. Ze zal zich concentreren op typische SGP-punten als de zondagsrust.

"Niet Gods bedoeling"

Tot voor kort liet de SGP alleen mannen toe in politieke functies. Uit de Bijbel zou blijken dat het niet Gods bedoeling was dat ook vrouwen deze functies vervullen.

Door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens moest de partij dat standpunt opgeven.

Het ging niet van harte. Het landelijk partijbestuur sprak de verwachting uit dat maar weinig vrouwen zich zouden aanmelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl