NOS NieuwsAangepast

VN-team Syrië terug van inspectie

De VN-inspecteurs die in Syrië onderzoek doen naar chemische wapens zijn terug in hun hotel in het centrum van Damascus. Ze brachten vanmiddag een bezoek aan de wijk waar woensdag een chemische aanval zou zijn uitgevoerd. Op weg ernaartoe werden hun konvooi beschoten door sluipschutters.

De inspecteurs spraken in de wijk Mouadamiya met slachtoffers. Ook namen ze monsters die worden gebruikt om te onderzoeken of er chemische wapens zijn gebruikt. Het team bezocht verder twee ziekenhuizen om te spreken met patiënten.

Een woordvoerder van Ban Ki-moon zegt dat de VN-baas kort heeft gesproken met de leider van het onderzoek, de Zweed Sellström. Ban wacht zijn rapport af. Morgen zullen de onderzoekers opnieuw erop uittrekken.

Sluipschutters

Het konvooi van de VN'ers werd kort na vertrek uit het centrum beschoten; de eerste auto werd meerdere keren geraakt door sluipschutters. Niemand raakte gewond. Een woordvoerder van de VN zegt dat de inspecteurs terugkeerden naar een controlepost, de auto vervingen en hun pad vervolgden.

De Syrische regering verklaarde kort na de aanval dat "terroristen" verantwoordelijk zijn. Een oppositiegroep benadrukte dat het VN-voertuig onder vuur werd genomen in een wijk waar de regering de dienst uitmaakt. De VN heeft officieel protest aangetekend bij Assad en eist dat het team in de toekomst beter beschermd zal worden.

Bewijs vernietigd

Het inspectieteam, dat bestaat uit twintig mensen, kwam op 18 augustus aan in Syrië. Ze blijven twee weken, maar de missie kan eventueel worden verlengd. De inspecteurs zijn er om vast te stellen of er chemische wapens zijn gebruikt, niet om te bepalen welke partij ze heeft ingezet.

Westerse landen zeggen dat ze er rekening mee houden dat het bewijs van het gebruik van chemische wapens bij de aanval van woensdagochtend al vernietigd is. In de dagen na de aanval is de wijk herhaaldelijk gebombardeerd door het Syrische leger.

De Britse minister Hague zei vandaag dat ingrijpen buiten de VN-Veiligheidsraad om ook mogelijk is. Volgens hem heeft de raad niet haar verantwoordelijk genomen.

Internationaal recht

President Obama heeft zich tot op heden terughoudend uitgelaten. Hij benadrukt vooral dat de VS in nauw overleg is met zijn partners. De Verenigde Staten hebben wel verschillende oorlogsschepen naar de regio gestuurd.

Amerikaanse en Britse legerleiders overleggen vandaag in Jordanië over de militaire mogelijkheden. Een van de mogelijkheden die worden besproken, is een korte aanval met kruisraketten.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov waarschuwde vanmiddag opnieuw tegen een militaire interventie. Dat zou een schending zijn van het internationaal recht, aldus Lavrov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl