NOS NieuwsAangepast

Extra uitleg voor collectant KWF

KWF Kankerbestrijding gaat collectanten die namens de stichting langs de deur gaan uitleg geven over de affaire rond oud-Alpe d'Huzesvoorzitter Coen van Veenendaal. Ze krijgen te horen hoe ze het best op negatieve opmerkingen kunnen reageren.

De stichting is bang dat de ongeveer 100.000 vrijwillige collectanten veel vervelende reacties krijgen op het declaratiegedrag van Van Veenendaal. Van Veenendaal declareerde in de tijd dat hij voorzitter was via een andere stichting zeker 160.000 euro.

Van de opbrengst van de sponsoractie zou 100 procent naar kankerbestrijding gaan. KWF is samen met Alpe d'Huzes verantwoordelijk voor waar het geld van de sponsoractie naar toe gaat.

Reageren

Om te voorkomen dat de collectebussen leegblijven, krijgen de vrijwilligers te horen hoe ze op de kritiek kunnen reageren. KWF stuurt mensen niet op pad "zonder dat ze weten hoe de vork precies in de steel zit", zegt een woordvoerder.

KWF Kankerbestrijding gaat de geldstromen bij Alpe d'Huzes beter controleren. Bij de stichting wordt een Raad van Toezicht aangesteld, die het bestuur gaat controleren. Alpe d'Huzes en KWF hebben "afspraken gemaakt om de toekenningsprocedure en de controle op de bestedingen te verbeteren", staat in een verklaring van Alpe d'Huzes.

Deze veranderingen waren al in gang gezet, benadrukt de woordvoerder van KWF. Alpe d'Huzes is de afgelopen jaren zo hard gegroeid dat een nieuwe structuur noodzakelijk was. Afgelopen jaar werd met de sponsoractie 32 miljoen euro opgehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl