NOS NieuwsAangepast

Roze Russen krijgen steun in de rug

Vanavond is er een galaconcert in Amsterdam vanwege het Nederland-Ruslandjaar 2013, georganiseerd door de Russische staat. Maar dat is een beetje raar, vinden veel mensen, gezien de nieuwe homowet in Rusland. Het COC en Pride United wilden dat de gemeente het concert zou verbieden, maar die vond dat niet nodig. Dus is er vanavond, voorafgaand aan het concert, een anti-anti-homoconcert.

To Russia With Love heet het, en het begint om 18.00 uur. Ze verwachten duizenden actievoerders op het Museumplein, waar beide concerten worden gehouden. Het is niet de bedoeling om het galaconcert te verstoren. Het is wél de bedoeling om de Russische regering te laten weten dat "wij niet gediend zijn van het galaconcert Constellation of Russia over 'schoonheid en diversiteit' van de Russische cultuur, als zij in eigen land die diversiteit juist de kop indrukken", zegt de organisatie.

En: "We laten onze broeders en zusters in Rusland weten dat wij zien wat er in hun land gebeurt, dat zij niet alleen zijn en dat wij iedere gelegenheid zullen aangrijpen om hun regering aan te spreken op de verantwoordelijkheid die zij heeft om hun eigen burgers te beschermen tegen discriminatie en geweld."

To Russia With Love - voor Poetin/IOC passende muziek daarvoor: Tsjaikovski's Eerste Symfonie 'Winterdromen' - hoor: http://t.co/8s0AGEbfVT COC Nederland (@COCNederland) August 25, 2013

Olympische Spelen

Peter van der Vorst presenteert, burgemeester Van der Laan komt spreken en onder anderen Simon Feenstra, Mathilde Santing en Dolly Bellefleur treden op. Op Facebook zeggen bijna 7000 mensen dat ze komen.

"Wij willen laten zien wat echte schoonheid en diversiteit betekent", zegt Peter van der Vorst. "Alles wat je kan doen, moet je doen, dus dit is een kleine moeite." En het IOC is wel een beetje hypocriet, vindt hij: "Ik stoor me wel een beetje aan het IOC, die zegt dat ze garanties hebben dat er tijdens de Spelen niet gediscrimineerd wordt. Maar voor en na de Spelen gebeurt dat dus wel."

PROGRAMMA 'TO RUSSIA WITH LOVE' 18:00 uur, aanvang met DJ GINA 18:30 uur, start programma PRESENTATIE: Peter... http://t.co/H0RSmd2lyo COC Nederland (@COCNederland) August 25, 2013

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl