NOS NieuwsAangepast

Obama: aanval in Syrië zorgelijk

President Obama heeft voor het eerst gereageerd op de mogelijke chemische aanval in een buitenwijk van Damascus. In een interview met CNN noemt Obama de berichten "zeer zorgelijk".

De Verenigde Staten zijn in nauw overleg met de internationale gemeenschap en proberen Syrië via de Verenigde Naties tot actie te dwingen, zei de president. Hij voegde eraan toe dat hij niet verwacht dat Damascus, gezien zijn eerdere opstelling, zal meewerken aan een onderzoek.

Rode lijn

Vorig jaar augustus waarschuwde Obama Syrië geen chemische of biologische wapens te gebruiken. Als dergelijke wapens op grote schaal zouden worden verplaatst of ingezet, zou voor de VS "een rode lijn" worden gepasseerd.

Eerder deze zomer besloot de Amerikaanse regering om wapens te leveren aan de opstandelingen. Dat besluit werd genomen nadat Amerikaanse veiligheidsdiensten hadden geconcludeerd dat het Syrische leger vrijwel zeker chemische wapens heeft ingezet.

Obama is niet van plan om troepen naar Syrië te sturen. "Het idee dat de VS op een of andere manier een sektarisch, complex conflict kan oplossen, wordt soms overschat", zei hij tegen CNN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl