De oppermacht van Google leek de afgelopen jaren online onoverwinnelijk, maar de afgelopen maand kreeg de internetreus onverwachte concurrentie: Yahoo haalde in de VS voor het eerst in ruim twee jaar meer bezoekers dan Google.

Internetonderzoeker ComScore meldt dat Yahoo 196,6 miljoen bezoekers trok, terwijl 192,3 miljoen Amerikanen de pagina's van Google bezochten. De laatste keer dat Google de koppositie moest afstaan was in mei 2011.

Het is opvallend dat juist Yahoo Google voorbijstreeft. Yahoo was ooit enorm populair, maar kampte de afgelopen jaren met teruglopende bezoekerscijfers en onrust in het topmanagement.

Topvrouw Marissa Mayer

Volgens experts is de winst van Yahoo te danken aan topvrouw Marissa Mayer, die vorig jaar van Google overstapte naar Yahoo. Onder Mayer nam Yahoo blogsite Tumblr over. De cijfers van die website worden nog niet meegerekend door ComScore, maar Yahoo profiteerde door meer verwijzingen naar eigen pagina's.

Overigens verdiende Yahoo wel minder aan de bezoekers: het bedrijf draaide in het tweede kwartaal een omzet van een miljard dollar, terwijl Google 11 miljard binnenkreeg.

De top-5 van best bezochte websites in de VS bestaat verder uit Microsoft, Facebook en AOL.

STER reclame