NOS NieuwsAangepast

Weduwe buitenland houdt pensioen

Weduwen in het buitenland met een Nederlands nabestaandenpensioen mogen niet worden gekort op die uitkering. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Die heeft de verlagingen daarom ongedaan gemaakt.

De zaak was aangespannen door elf Turkse en Marokkaanse weduwen van wie de Anw-uitkering fors was verlaagd omdat ze in het buitenland waren gaan wonen.

Geen onderscheid

Op 1 januari werd het woonlandbeginsel van kracht. Daarin staat dat de uitkering wordt aangepast aan de kosten van levensonderhoud. Omdat het leven in onder meer Turkije en Marokko veel goedkoper is, werd de nabestaandenuitkering voor die landen met 40 procent verlaagd.

Volgens de rechter mag dat niet, omdat het in strijd is met verschillende internationale regelingen. Daarin staat dat er geen onderscheid mag worden gemaakt op basis van de woonplaats van de uitkeringsgerechtigde.

Het ministerie van Sociale Zaken en de Sociale Verzekeringsbank bekijken de uitspraak en willen verder nog niet inhoudelijk reageren.

Ophef

Vorig jaar ontstond ophef over de kwestie na een reportage in Nieuwsuur. Daarin was onder meer een Marokkaanse vrouw te zien die klaagde omdat haar uitkering was verlaagd van 1400 euro naar 800 euro. Het minimumloon in Marokko is 250 euro per maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl