NOS NieuwsAangepast

Rusland verdedigt homowet bij IOC

De Russische regering heeft het Internationaal Olympisch Comité de verzekering gegeven dat zij geen homoseksuele sporters zal discrimineren tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari volgend jaar.

Het IOC heeft een brief daarover ontvangen van vice-premier Kozak. Hij verzekert het IOC dat Rusland zich aan het Olympisch handvest zal houden, dat iedere vorm van discriminatie veroordeelt.

Homopropaganda

Kozak neemt in de brief geen afstand van de homowet, die iedereen strafbaar stelt die 'homopropaganda' onder minderjarigen verspreidt. "Die wet mag niet als discriminerend worden geïnterpreteerd", stelt Kozak.

In de brief staat niet hoe de Russen zullen omgaan met sporters of toeschouwers die een statement in die richting maken, zoals het dragen van een badge of het zwaaien met een vlaggetje met de regenboogkleuren.

De brief is een reactie op de vraag van IOC-voorzitter Jacques Rogge om opheldering over de wet en de invloed ervan op de Olympische Spelen. "We hebben nu de uitdrukkelijke verzekering van de Russen gekregen dat iedereen welkom is, ongeacht zijn seksuele geaardheid", laat Rogge in een verklaring weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl