NOS NieuwsAangepast

Ouder onderschat seksleven kind

Ouders weten vaak niet hoe seksueel actief hun kind is. Ook praten ze thuis nauwelijks over seks. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift J/M voor Ouders.

Vooral met kinderen onder de tien jaar wordt nauwelijks over seks gepraat. Dat is een gemiste kans, schrijft J/M voor Ouders, omdat het in de puberteit lastiger wordt om er met kinderen over te praten.

Het tijdschrift sprak met bijna 700 ouders. Die weten vaak niet wat hun kind allemaal doet.

Homoseksualiteit

Zo denkt 53 procent van de ouders met een kind van 16 jaar dat hun kind wel eens heeft getongzoend. In werkelijkheid ligt het percentage 16-jarigen dat dat heeft gedaan op 83.

Verder denkt 16 procent van de ouders met een kind van zestien dat hun kind seks heeft gehad, terwijl van de 16-jarigen zelf 43 procent zegt dat ze met iemand naar bed zijn geweest.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 76 procent van de ouders vindt dat kinderen veel te jong met seks bezig zijn. En 34 procent van de ouders zwijgt het onderwerp homoseksualiteit dood, schrijft J/M voor Ouders.

Campagne

Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, start deze week met een campagne om seksuele openheid te stimuleren. De campagne 'Seks is leuk! Zullen we erover praten?' staat los van het onderzoek door het tijdschrift J/M voor Ouders.

De politieke organisatie maakt zich zorgen over het condoomgebruik onder jongeren en over de aanhoudende discriminatie van homo's, lesbiennes en transseksuelen. Zo zou maar 54 procent van de jongeren altijd een condoom gebruiken, zegt Dwars.

Met de campagne hoopt Dwars te bereiken dat er bijvoorbeeld op scholen meer gepraat wordt over seksualiteit.

Wat vindt u? Hoe oud was uw kind toen u het een goed moment vond om voor het eerst over seks te beginnen? Praat mee over dit onderwerp op onze Facebook-pagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl