NOS NieuwsAangepast

Proces Chinese partijbons van start

In Jinan een provinciestad ten zuiden van de hoofdstad Peking, is het proces tegen de gevallen partijbons Bo Xilai begonnen. Hij wordt beschuldigd van omkoping, corruptie en machtsmisbruik.

Het wordt in China "de zaak van de eeuw" genoemd. Tot een jaar geleden leek de 64-jarige Bo voorbestemd voor een toppositie in de communistische partij en de regering in Peking.

Volgens China-kenner Garrie van Pinxteren is het een politiek proces. In Met Het Oog Op Morgen noemt Van Pinxteren het "zeer bijzonder dat tegen zo'n hoog iemand een proces wordt gevoerd".

Deal

Het is waarschijnlijk dat de uitkomst van het proces al vaststaat. Van Pinxteren denkt dat er een deal is gesloten met Bo. De Chinese leiders willen voorkomen dat Bo de vuile was van de communistische partij buiten hangt. Om dat te voorkomen moet Bo het eens zijn met de straf.

Bo was bestuurder van de Chinese stad en provincie Chongqing en had daar een reputatie opgebouwd als corruptiebestrijder. Hij was daarom populair bij het gewone volk. In maart 2012 werd hij afgezet.

Moord

Dat gebeurde nadat zijn vrouw betrokken was bij de moord op een Britse zakenman. Bo zou zijn macht hebben misbruikt om de moord te verdoezelen.

Bo's vrouw is inmiddels veroordeeld tot een voorwaardelijke doodstraf, dat in China neerkomt op levenslang. Zijn zoon Bo heeft de Chinese autoriteiten opgeroepen het proces eerlijk te laten verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl