NOS NieuwsAangepast

35 jaar cel voor Manning

Bradley Manning is door een militaire rechtbank in de Verenigde Staten veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Hij krijgt de straf voor het lekken van honderdduizenden geheime documenten naar WikiLeaks.

Het is het grootste lek in de geschiedenis van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Manning speelde ongeveer 700.000 militaire en diplomatieke documenten door over Afghanistan en Irak. De rechter gaf geen toelichting bij het vonnis.

'Verrader'

De aanklager had een straf geëist van minstens 60 jaar, om anderen ervan te weerhouden ook op grote schaal geheime documenten vrij te geven.

De 25-jarige Manning werd door critici een verrader genoemd, terwijl sympathisanten hem als klokkenluider zien.

Geen landverraad

De jury bevond Manning een paar weken geleden schuldig aan de meeste aanklachten zoals spionage, diefstal en fraude, maar achtte landverraad niet bewezen.

Als steun aan de vijand bewezen was verklaard, had hij een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.

Excuses

Manning heeft voor de rechtbank vorige week excuus aangeboden voor zijn daden. Hij zei dat het zijn bedoeling was mensen te helpen en niet om ze in gevaar te brengen.

Mannings advocaat dient volgende week een verzoek in bij president Obama om gratie te verlenen aan zijn cliënt, of de duur van de gevangenisstraf te beperken tot de lengte van het voorarrest, drie jaar. Vooraf had de verdediging gevraagd om een celstraf van minder dan 25 jaar, om Manning de kans te geven na zijn gevangenisstraf weer een leven op te bouwen. De verdediging had aangevoerd dat Manning met zijn seksuele geaardheid worstelde en onder grote mentale druk stond.

Gevaar

De aanklagers zeiden dat Manning met zijn onthullingen het leven van veiligheidsfunctionarissen in gevaar heeft gebracht en dat ambassadeurs door zijn handelwijze moesten worden teruggeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl