NOS NieuwsAangepast

"Nederland zwemt steeds slechter"

Nederlanders zwemmen steeds minder vaak en minder goed. Dat is een van de conclusies in het rapport Zwemmen in Nederland waarin een landelijke inventarisatie is gemaakt van de Nederlandse zwemcultuur.

Steeds minder kinderen halen alle benodigde zwemdiploma's. Bovendien beseffen mensen steeds minder hoe gevaarlijk water kan zijn en hoe snel iemand kan verdrinken. Dat verklaart volgens het Mulier Instituut dat er dit jaar al drie keer zo veel mensen zijn verdronken als in 2012.

Wachtlijst

Van alle Nederlanders heeft 94 procent minimaal een zwemdiploma, maar steeds minder kinderen halen de zwemdiploma's A, B en C, die volgens deskundigen nodig zijn om goed te kunnen zwemmen. Slechts een op de zes ouders denkt dat alle drie de diploma's nodig zijn. Bovendien vinden ouders dat drie diploma's te veel tijd en geld kost.

Steeds minder scholen bieden schoolzwemmen aan en bij zwemles voor kinderen tot zes jaar is er bij meer dan de helft van de zwembaden een wachtlijst. Ook wordt er minder gezwommen. In 2006 ging nog 21 procent van de Nederlanders zeker een keer per maand zwemmen, in 2012 was dat nog 18 procent.

Toezicht

De huidige trend kan in de toekomst leiden tot nog meer verdrinkingsdoden, aldus het rapport.

De schrijvers vinden dat het zwemonderwijs en de voorlichting flink verbeterd moet worden. Ook zou er een subsidieregeling moeten komen voor ouders die moeite hebben om de zwemles van hun kinderen te betalen. Ook moet er meer toezicht komen op de zwemvaardigheid van kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl