NOS NieuwsAangepast

Cafébaas Hurghada: het is stil

Het wordt steeds stiller in Hurghada, de Egyptische badplaats aan de Rode Zee. "Winkeltjes sluiten en de markt is verlaten", zegt de Nederlandse cafébaas Aart Bos.

Toeristen ziet hij steeds minder, na het advies van Europese overheden om niet af te reizen naar Egypte als dat niet nodig is. "Al dagen vertrekken vliegtuigen met toeristen, terwijl er niemand meer binnenkomt."

Spaargeld

Volgens Bos is er in zijn stad niets aan de hand. "Het enige bijzondere is dat de koptische kerk en de wijk van de gouverneur zwaar worden bewaakt. En dat het overal leger wordt. Aan het strand merk je helemaal niets."

Bos vindt het reisadvies van de Nederlandse overheid "vaag". Bij de spanningen van begin 2011 was het veel duidelijker, zegt hij. "Toen was er een negatief reisadvies, nu worden niet-essentiële reizen ontraden."

Gastarbeiders

In de zaak van Bos, Orange Café, is het al dagen stil en sommige hotels zijn zelfs al gesloten. "Ik heb dat 2,5 jaar geleden ook meegemaakt, m'n spaargeld is weg."

Bos vindt de situatie in het bijzonder erg voor "de arme mensen die hier werken" en niets te doen hebben. "Het zijn gastarbeiders uit boerendorpjes die naar huis worden gestuurd."

In de resorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba zijn nu volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken 5500 Nederlandse toeristen. In Hurghada staan volgens Bos 170 Nederlanders als bewoner geregistreerd. Die zijn vooral werkzaam in het duiktoerisme en de horeca.

Bent u in Egypte, deel uw ervaringen, foto's en video's met NOS ooggetuige.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl