NOS NieuwsAangepast

Onrust bij AIVD door bezuinigingen

Onder de medewerkers van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD is onrust ontstaan over de invulling van de bezuinigingen. Door de eerste korting van 23 miljoen op het budget van de geheime dienst verdwijnen er 200 van de 1500 arbeidsplaatsen. Onder hen zijn 80 mensen die informatie verzamelen en analyseren.

Het verdwijnen van deze laatste arbeidsplaatsen komt voor een groot deel van de AIVD-medewerkers als een verrassing. Aanvankelijk werd gemeld dat in eerste instantie vooral gesneden zou worden in de bedrijfsvoering en efficiency en niet in de primaire taken van de geheime dienst: het verwerven en verwerken van inlichtingen.

70 miljoen

De AIVD moet de komende jaren in totaal 70 miljoen euro inleveren, dat is ruim een derde van het jaarbudget. Deze bezuiniging moet in 2018 zijn gerealiseerd. De bezuiniging wordt geleidelijk ingevuld. In 2015 krijgt de geheime dienst al 23 miljoen minder dan dit jaar.

Verantwoordelijk minister Ronald Plasterk noemt de onrust "begrijpelijk", maar verzekert dat de bezuiniging op een verantwoorde manier ingevuld zal worden. "De kerntaak van de AIVD blijft overeind. Het is een forse bezuiniging, maar we zullen er voor zorgen dat de veiligheid niet in het geding raakt", zei de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl