NOS NieuwsAangepast

"Sotheby's veilde gestolen doek"

Veilinghuis Sotheby's heeft in Londen een kunstwerk geveild dat was gestolen uit Museum van Bommel van Dam in Venlo. Volgens NRC Handelsblad negeerde het veilinghuis een waarschuwing van de databank voor gestolen kunst, het Art Loss Register.

Het witte reliëf van de Nederlandse kunstenaar J.J. Schoonhoven uit 1969 werd aangeboden onder een andere titel. In de verkoopcatalogus van Sotheby's werd het werk bovendien een kwartslag gedraaid getoond.

Verbijsterend

Directeur Rick Vercauteren van het museum noemt het onbegrijpelijk dat dit heeft kunnen gebeuren. "Een werk dat is aangemeld bij het KLPD, bij Interpol en bij het Art Loss Register in Londen en dat 12 weken later al geveild wordt, dat is voor mij verbijsterend."

Op het moment dat en veilingcatalogus wordt gemaakt, ben je verplicht die aan te bieden aan het Art Loss Register, een database waar alle gestolen kunst van de hele wereld in zit, zegt Vercauteren. Op dat moment kwam de naam Schoonhoven boven. "Wat ik niet snap is dat Sotheby's in Londen niet onmiddellijk gereageerd heeft op die alarmbel, want die is allesbepalend."

Kunstkenner

In maart werden vier werken uit Museum van Bommel van Dam: drie papier-machéwerken van Jan Schoonhoven en een olieverfschilderij van Thomas Rajlich. Samen zijn ze ruim een miljoen euro waard.

Het werk werd aan Sotheby's aangeboden door de heler die ook de andere werken in zijn bezit had.

Sotheby's wil niet reageren zolang het politieonderzoek naar de kunstroof nog loopt.

De diefstal werd vorige week opgelost toen een kunstkenner zich bij de politie meldde met twee van de kunstwerken en de verkoper. Van een derde kunstwerk had de verkoper papieren bij zich die aangaven waar het was. De verkoper werd toen aangehouden.

Het laatste werk komt binnenkort naar Nederland en zal met de andere werken worden gerestaureerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl