NOS NieuwsAangepast

Scheepvaart bij Keulen hervat

De scheepvaart bij de Duitse stad Keulen is in noordelijke richting weer vrijgegeven. Op de Rijn tussen de Deutzerbrug en de Severinsbrug liepen vanochtend twee tankschepen vast.

Het Belgische schip 'Emma' is 110 meter lang en heeft 1800 ton diesel aan boord. De 86 meter lange 'Newton' uit Nederland vervoert 1543 ton nafta. Dat is een brandbaar mengsel van koolwaterstoffen dat ontstaat bij het destilleren van ruwe olie.

Vlotgetrokken

Het Nederlandse containerschip 'Henri R' heeft beide schepen vlot getrokken. Op dit moment wordt bekeken of de tankers schade hebben opgelopen.

De scheepvaart in zuidelijke richting is nog gestremd. Bij het vlottrekken van de schepen is de rivierbedding aan een kant beschadigd. Die moet eerst worden hersteld. Volgens de scheepvaartautoriteiten moeten de schippers ook morgen nog rekening houden met beperkingen.

Ondiepe vaargeul

Gisteren liep er ook al een schip vast bij Keulen, maar dat kwam snel weer los.

Op de plek waar de schepen vastliepen, wordt de Rijn breder. Als gevolg daarvan neemt de stroming af en zakt zand en grind eerder naar de bodem. Daardoor wordt de vaarweg ondieper.

De autoriteiten in Keulen hadden al, voordat de schepen vastliepen, opdracht gegeven de rivier uit te baggeren. Deze werkzaamheden beginnen deze week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl