Fractievoorzitter Zijlstra vindt onderhandelen met oppositiepartij D66 over de bezuinigingen voorlopig niet zinvol. "De deur voor gesprekken staat altijd open, maar het moet wel zinvol zijn", zei Zijlstra. De standpunten liggen volgens hem te ver uit elkaar.

D66-leider Pechtold verbaasde zich vanochtend over het telefoontje dat hij kreeg van minister Dijsselbloem van Financiën. Die zou gezegd hebben dat het kabinet voorlopig verder gaat met plannen maken, zonder overleg met de oppositie.

1,6 miljard extra

Volgens Zijlstra gaan de eisen van D66 te ver. Zo willen ze 1,6 miljard extra uitgeven, onder meer aan onderwijs. Zijlstra vindt dat moeilijk te rijmen met de bezuinigingsdoelstelling van 6 miljard euro.

Het kabinet heeft de steun van oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Zijlstra wijst erop dat het primaat bij de Tweede Kamer ligt. "We moeten eens ophouden met het bedrijven van politiek in de Tweede Kamer op basis van meerderheden in de Eerste Kamer", zei hij.

Zijlstra sprak vanmorgen met PvdA-fractievoorzitter Samsom en leden van het kabinet over de begroting voor 2014. Morgen onderhandelt het kabinet verder over de bezuinigingen.

STER reclame