NOS NieuwsAangepast

'Verplichte' zorg voor ouder familielid

Zorgorganisatie Vierstroom in Gouda wil dat familieleden en kennissen minimaal vier uur per maand aandacht schenken aan hun oude vader, moeder of bekende in het verzorgingshuis. Het vraagt daarom hulp aan de naasten van alle duizend bewoners van hun zorginstellingen.

Vierstroom kan geen zorgplicht opleggen aan de familie en vrienden van de bewoners. Daarom spreekt de organisatie van een "morele verplichting" om aandacht aan de ouderen te besteden.

Daarbij gaat het om zaken als koffiezetten, wandelen en spelletjes spelen. De echte zorg wordt zoals gebruikelijk verleend door gekwalificeerde medewerkers, stelt de zorgorganisatie.

Verplicht

Het afgelopen jaar heeft Vierstroom onder familieleden van achttien nieuwe bewoners een proef gedaan met de 'verplichte' mantelzorg. De naaste omgeving van vijftien ouderen bleek enthousiast over de gevraagde inspanning.

Twee families waren er minder over te spreken, één zoon zocht een ander adres voor zijn moeder.

Voor bewoners die nooit bezoek krijgen, regelt Vierstroom een vrijwilliger. De organisatie zegt dat nu al is aangetoond dat de ouderen zich beter voelen dankzij de extra aandacht.

Terughoudend

De belangenvereniging voor mantelzorgers Mezzo reageert terughoudend op de zorgplicht.

Een woordvoerder vreest dat toegewijde familieleden zich "in een hoek gedrongen voelen" en vervolgens helemaal stoppen met hun zorg. De vereniging pleit voor een gesprek met de mantelzorgers over hun mogelijkheden, in plaats van een verplichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl